torstai 25. lokakuuta 2012

Oej ranteen aristus, mej. Biceps tendinitis & lihaskipu

Noin vuosi sitten Troilus oli saikulla kasvukipujen vuoksi. Nyt sitten vaivaa hauikset ja oikea ranne. :(

Olen jo pitkään epäillyt, että tuossa oikeassa ranteessa on jotain häikkää. Troilus nuolee sitä sivusta aika tavalla ja välillä rasituksessa on ontunut askeleen tai pari. Sinällään ongelmaa on ollut hankala huomata, koska ontuminen ei ole ollut jokaisen rasituksen aikana vaan vain silloin tällöin. Esimerkiksi ratajuoksun aikana tai jälkeen ei ontumista ollut. Olen tarkastellut niitä vielä videoltakin, mutta en ole bongannut mitään erikoista.

Otin asian sitten puheeksi, kun käytiin ottamassa kennelyskärokote. Itseasiassa aikaistin rokotteen ottamista pari kuukautta näiden ongelmien vuoksi. Jälleen kerran Eläinystäväsi lääkärin Juha Kallio tutki Troiluksen. Ensin tutkittiin takapää ja sitten siirryttiin eteen. Troilus reagoi tosi voimakkaasti kummankin hauiksen tutkimiseen. Yritti jopa näykkästä Juhaa naamaan, kun tuli lähelle. Troi saikin ensimmäistä kertaa kuonokopan, kun jatkoi näykkimistä. Oikean ranteen sisäkiertoon Troi reagoi myös, mutta sen osuus ongelmista jäi lopulta hieman auki.

Tällainen lappu saatiin:
Tassunpohjien iho punoittaa molemmissa etutassuissa jonkin verran ilmeisesti nuolemisen seurauksesta. Ontumatutkimuksessa Troiluksen todetaan aristavan hieman etujalkojen infraspinatus-lihasten aluetta. Lisäksi Troilus aristaa voimakkaasti molempien etujalkojen hauislihasta sekä tunnustellessa että venyttäessä. Voimakkain aristus liittyy hauislihasten jännetupen tunnusteluun. Lisäksi Troilus aristaa etujalan ranteen sisäänkiertoa.

Ranteen osuus ongelmasta jää vielä avoimeksi. Hauislihasten aristus on merkittävä ja aiheuttaa tyypillisesti rasituksessa voimistuvat oireet. Alas hypätessä hauislihakset rasittuvat, mikä selittää autosta alastulon empimisen. Hauislihasongelma on molemminpuoleinen, kuten yleensä, joten merkittävää ontumaa ei yleensä näy ennen kuin ongelma on jatkunut pitkään. Troiluksen harrastuslajit, jälki, paimennus ja hypyt kuormittavat hauiksia, joten kyseessä voi olla pitkittinyt lihaskipu tai pieni vamma. Joskus hauislihasten vaivat liittyvät myös olkanivelongelmiin tai takapään keventämiseen; Näistä ei kuitenkaan Troiluksella pitäisi olla kyse. Ranne on voinut aiheuttaa toispuoleista rasitusta.

Nyt siis on pari viikkoa menty kipulääkkeillä ja fyssarille on aika ensi perjantaina (2.11.). Tarkoitus oli saada fyssarille aika jo tälle viikolle, mutta ei onnistunut. :( Tässä on niin ongelmallista se, että lääkärin soittoaika on keskiviikkoisin ja tosiaan lauantaina pitäisi lopettaa kipulääkkeet. Tarkoitus kuitenkin oli että soittelen lääkärille vasta fyssarin jälkeen.. mutta senhän piti olla jo tällä viikolla. :D On tää monimutkaista. Taidan kuitenkin soitella huomenna ja jättää vaikka soittopyynnön.

Edelleen Troilus rasituksessa (riehaantuessa) välillä ontuu muutaman askeleen tai vauhdikasta leikkikumarrusta tehdessä pitää toista etusta ilmassa hetken. :( Ohjeen mukaan ollaan lyhennetty lenkit varttiin kerrallaan ja juoksulenkit sekä vapaana olo on ollut pannassa. Tokoiltu ollaan vähän, mutta mun motivaatio on tällä hetkellä taas nollassa. Kaiken kaikkiaan on kuitenkin mennyt hyvin ja Troilus on osannut ottaa tosi kivan lunkisti. Ei ole hyppinyt seinille eikä edes jahdannut häntäänsä. :D Toki lelua tuo syliin ja pienestä liikkeestä saattaa riehaantua kunnolla. Energiaa siis on, mutta onneksi ei ole täysin vuotanut vielä yli.  

Ainiin, terveystarkastuksessa muuten kaikki oli hyvin!  

1 kommentti:

  1. Pssst! Teille olisi "haaste"... ;)

    http://iitunova.blogspot.fi/2012/11/liebster.html

    VastaaPoista